Izaberite stranicu

Iako se smatra da je post idealna prilika da se rešite suvišnih kilograma, u praksi to baš i nije tako lako. Često se dešava da se za vreme posta nabaci još koji kilogram, poveća se količina masnog tkiva i to na štetu mišića. Zašto se ovo dešava? Zbog toga što se tokom posta često unose veće količine prostih šećera, naravno i pite, kisela testa i razne poslastice od belog brašna.
Takođe može da se javi i problem nedostatka nekih nutrijenata, vitamina i minerala ukoliko se jede jednolična hrana. Najčešće se javlja nedostatak proteina,cinka, vitamina B, gvožđa, kalcijuma i vitamina D. Koje namirnice biljnog porekla bi trebalo da uvrstimo u naš meni kako ne bi došlo do deficita ovih veoma važnih supstanci u organizmu?
Optimalan unos proteina je važan za održavanje naših mišića i najbolji izvori su svakako namirnice životinjskog porekla. Međutim i namirnice biljnog porekla, ukoliko se dobro ukombinuju, takođe mogu da nam obezbede optimalan unos proteina. U toku posta treba jesti koštunjavo voće(orasi, lešnici, bademi), semenke(bundevsko, laneno, suncokret, čija i susam). Takođe je poželjno jesti ribu tri do četiri puta nedeljno. Naravno uvek birajte onu koja je manje masna. U dobre izvore proteina spadaju i pasulj, grašak i sočivo.
Što se tiče cinka, njega ima najviše u crvenom mesu(svinjetina, jagnjetina, govedina) i u žumancetu. Međutim kako to nije hrana koja je dozvoljena tokom posta, izvor ovog bitnog minerala možete naći u lososu, spanaću, blitvi, belom luku, citrusnom voću i plavom patlidžanu.
Kalcijuma ima najviše u mlečnim proizvodima, kao što su mladi sir, kiselo mleko, jogurt, kajmak. Nedostatak kalcijuma u toku posta nećete iskusiti ukoliko budete konzumirali morsku ribu(tunjevina, sardina, skuša, losos),leblebije, limun,osušeni peršun i susam.
Vitamini B kompleksa se uglavnom unose putem sireva, mesa i jaja. U periodu suzdržavanja od namirnica životinjskog porekla, kako biste unosili dovoljne količine vitamina B grupe, potrudite se da se na vašem jelovniku nađu šargarepa, bundevsko seme, tikvice, paprika i klice žitarica.
Od svih vitamina, najčešće se javlja deficit vitamina D. Njegovi najbolji prirodni izvori su mlečni proizvodi i jaja. Ipak, u organizam ga možete uneti i putem lososa, tune i haringe. Naravno od velikog značaja je i izglaganje sunčevoj svetlosti, pošto je poznato da se tokom izlaganja sunčevim zracima u koži stvara vitamin D.
Posni jelovnik takođe oskudeva i u gvožđu. Kako u toku posta ne biste osetili slabost i umor usled nedostatka ovog minerala, svakodnevno jedite sveže zeleno povrće, cveklu, a par puta nedeljno i integralne žitarice od celog zrna.
Često se dešava da se u toku posta unose veće količine testa i posnih slatkiša. To znači da se ugljeni hidrati i zasićene masti unose u većim količinama nego što se preporučuje. Kombinacija prostih ugljenih hidrata i zasićenih masnih kiselina je idealna za stvaranje masnih naslaha u organizmu. Posna hrana treba da bude pripremljena na zdrav način, kuvanjem,dinstanjem ili grilovanjem. Takođe umesto belog brašna, nek se na vašem jelovniku nađu proizvodi od integralnih žitarica. Naravno i sa ovim namirnicama treba biti umeren. Ono što je veoma bitno je da i unos krompira trebate da ograničite. I najbitnije je da se hranite raznovrsno. Ukoliko se hranite pravilno u toku posta, ovaj period može veoma blagodetno delovati na vaše telo.