Izaberite stranicu

Detoksikacija organizma nije nova tema. O ovome se priča bar proteklih deset godina i više. Međutim, u eri instagrama i drugih društvenih mreža, pojedini trendovi u ishrani dolaze do izražaja.

Kada se priča o detoks proizvodima ili detoks ishrani, prvenstveno se ističe kako će takva hrana da pročisti vaše telo i da će svi toksini napustiti vaše telo. Naravno uz to ćete izgubiti i po koji kilogram viška. Stvar je u tome da ova priča ne pije vodu. Uopšte ne postoje nikakvi dokazi o tome da čajevi, razni preparati, detoks sokovi ili određene namirnice vode ka detoksikaciji. Pa ko će onda da oslobodi naše telo od toksina? Dobra vest je da mi već imamo sistem za detoksikaciju. To su naša, pluća, jetra, bubrezi, debelo crevo i koža.

Naš organizam je tako isprogramiran da sam sebe štiti od raznih toksina. Uostalom, kako su se detoksikovali ljudi koji su živeli hiljadama godina pre nas, bez svih tih silnih čajeva i napitaka. Posle ovoga što je rečeno, nije teško uočiti da je sve ovo samo još jedan marketinški trik kako bi se potrošačima izbile pare iz džepa, jer da budemo iskreni, ovakvi proizvodi nisu nimalo jeftini.

Da li onda to znači da ne trebamo da pijemo sokove od voća i povrća, čajeve ili da jedemo takozvane „detoks“ namirnice? Ne. Sve što spada u zdrave namirnice naravno da treba da se uvrsti u ishranu. Međutim, često dolazi do masovne pomame za nečim iz potpuno pogrešnih razloga. Ovde bi istakla najnoviji trend. Sok od celera. Ukoliko u instagram pretrazi ukucate #celeryjuice, instagram će vam izbaciti preko 70000 slika soka od celera. I to se sve desilo samo u proteklih par meseci. Ono što treba napomenuti je da je celer zdrav, da sadrži vitamin C i K, kao i dijetalna vlakna. Međutim, celer nije zanimljiv u svom originalnom obliku, ali kada ga smućkate u blenderu i dobijete divan drečavi napitak, onda dobijate jednu pravu zvezdu Instagrama. Nije problem u celeru, problem je u pogrešnom marketingu, jer se tvrdi da je ovo jedan detoks napitak, koji leči probleme sa ekcemom, razne hronične bolesti, a isto tako sprečava pojavu raka i pri tom za ovakve tvrdnje ne postoje nikakvi dokazi. Takođe bi trebalo obratiti pažnju na to da se prilikom blendanja bilo kakvog voća i povrća gube dijetalna vlakna, a ona su nam svakako veoma važna za normalno funkcionisanje organizma.

Sa raznim detoks čajevima se javlja drugi problem. Ovakvi čajevi spadaju u diuretike, pri čemu nakon njihovog konzumiranja dolazi do izbacivanja tečnosti. Tu dolazi do gubitka 2-3 kilograma, ali to je sve na račun gibitka vode, a ne sala. Čim budete nadoknadili izgubljenu tečnost, vratiće se i kilogrami. Upotreba ovakvih čajeva se nikako ne preporučuje na duži vremenski period, jer može da izazove posledice po zdravlje.

Koja je onda poenta jesti zdravu hranu ako ona ne može da pročisti naše telo? Poenta je u tome, ukoliko se na našem dnevnom meniju nalazi hrana koja je bogata vitaminima i mineralima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, manje masno meso, svakako da će nas to voditi ka boljem zdravstvenom stanju, odnosno manje ćemo zagađivati organizam i pri tom će naš prirodni sistem za detoksikaciju imati manje posla. Naravno, ne unosimo toksine samo preko hrane i pića, ali ukoliko jedemo što zdravije možemo, svakako da činimo jednu značajnu stvar za sebe.