Izaberite stranicu
Sastojci
  • 150 g speltinog brašna
  • 150 g raženog brašna
  • 1,5-2 kašike semenki suncokreta, bundeve i susama, mlevenog lana
  • malo soli
  • 320 ml vode
  • 1 kašika praška za pecivo
Spelta je žitarica koja ima vrlo visok sadržaj belančevina, koje kod nekih može da bude i veći od 20%. Zrno spelte u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu.  Sadrži i gluten, ali u manjoj meri nego pšenica.

Korak po korak instrukcije

Korak 1

U posudi prvo promešajte raženo i speltino brašno, kao i so.

Korak 2

Zatim dodajte semenke, mleveni lan i vodu. Sve umesite kašikom. Prekrijte posudu krpom i ostavite da odstoji što duže, najbolje preko cele noći.

Korak 3

Pre pečenja, u smesu dodajte prašak za pecivo, sve vreme mešajući kako bi se lepo rasporedilo.

Korak 4

U pleh stavite pek-papir pa izručite testo. Rukama ga istanjite kako bi bio dva ili tri prsta debljine.

Korak 5

Stavite hleb u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni. Hleb se peče oko sat vremena(zavisi od jačine rerne).